Про медійність ритейлу та девелопменту

17.05.2021   |  Блоги

Олена Обухівська

директорка із комунікацій Arricano

 

Ринок українського девелопменту та ритейлу — динамічний та структурований. Якщо його проаналізувати за методологією п’яти сил Портера, де пропонується взяти до уваги появу продуктів-замінників та нових гравців, владу постачальників та владу споживачів, а також рівень конкурентної боротьби, то галузь є привабливою, цікавою та трендогенеруючою. Тому сюди поступово заходять нові міжнародні оператори. А вітчизняні гравці пропонують новаторські сервісно-дизайнерські формати та продуктові ніші для своїх споживачів.

Сила бренду та споживацьких симпатій

«Влада» споживачів є достатньо сильною, впливовою та мінливою, адже патерни швидко змінюються, на ринку виникають нові запити, де, окрім якісного продукту, важливими є сервіс та емоційне задоволення. Тому в нашому ритейлі та девелопменті все пильніше та прискіпливіше ставляться до брендів, їхніх обіцянок та комунікацій. А самі бренди нарощують свою ринкову питому вагу для конкурентного протистояння та споживацьких симпатій.

Комунікаційне супроводження всередині ринку

Цікавим є ритейл і девелопмент у плані ділової медійної омніканальності. Завдяки цьому гравці отримують цілісне інформаційне супроводження: доступ до якісних новин, бізнес-репортажів, кейсів та ринкових оглядів, а також можливість висловити свою позицію такими зворотними комунікаційними інструментами як пресрелізи, інтерв’ю, колонки, коментарі за запити журналістів.

Медійний ринок ритейлу та девелопменту представлений такими галузевими майданчиками як портал Асоціації рітейлерів України, сайт українського клубу торгових центрів Malls Club, професійне видання Retailers, авторський майданчик Property Times від Українського клубу нерухомості URE Club.

Дані галузеві організації активно працюють як в онлайні, так і в офлайні, регулярно проводять масштабні та камерні, освітні та лікбезні, дискусійні та тематичні конференції, вебінари та майстер-класи. Гравці ринку готові ділитися своїми напрацюваннями та практиками, обмінюватися досвідом та вчитися у колег. А це говорить про дружелюбність та взаємоповагу ділової галузевої спільноти, а також про прагнення формування та розвиток власних персональних брендів – лідерів думок та ритейл-інфлуенсерів.

Більшість СЕО ритейл та девелоперських компаній активно ведуть свої сторінки в соціальних мережах та авторські блоги, пишуть колонки та навіть просувають свої канали.

Деякі компанії генерують власні корпоративні медіа. Наприклад, в Arricano регулярно випускають Arricano News Digest про новини, події та досягнення компанії, із кейсами, інтерв’ю та іншими рубриками повноцінного видання. А якщо говорити про ритейлерів, то бренд BROCARD випускає для своїх клієнтів журнал BROCARD Parfums, де розповідає про новинки б’юті-індустрії та ділиться секретами краси.

Така комунікаційна відкритість гуртує ритейл та девелопмент, ринок «проговорюється» у термінах та різнопланових аспектах, стає зрозумілим та проаналізованим для нових викликів та продуктових ніш. І складає достойну конкуренцію іншим медійним майданчикам в онлайні, завойовуючи увагу своїх читачів та фоловерів.

Ділові видання про ритейл та девелопмент

Більшість Всеукраїнських ділових видань та інформаційних агентств, серед яких «Інтерфакс Україна», «Українські новини», «Деловая столица», «Дело», «Новое время», окремі рубрики про компанії та ринки присвячені саме ритейлу та нерухомості. Підтримує ці галузі і Європейська Бізнес Асоціація.

І тут виникають нові виклики: як спеціалізованим новинам  «проштовхнутися» з-поміж інших повідомлень у стрічці усіх економічних новин. Ритейл та нерухомість  тоді конкурують із  FMCG, енергетикою, агросектором, транспортом та логістикою, фінансами та банками.

Тим не менш, навіть у Всеукраїнських тематичних рейтингах від ділових видань проєкти з ритейлу та девелопменту займають топові позиції. А оператори генерують тематику новин, що стосується не лише галузі, а й інновацій, технологій, державного управління, захисту інвестицій, кредитування, фінансування  та страхування.

Висновок дуже простий – потенціал галузі, безумовно, вимірюється рентабельністю, ємністю, фінансовими потоками, а також медійністю, впізнаваністю брендів та перших осіб галузі, проговореністю, відкритістю. Адже це – репутація ринку, яку формують гравці та лідери ринку.