Особливості створення мікроклімату на промислових та логістичних об’єктах у холодну пору року

10.12.2019   |  Блоги

Олег Корнієнко

керівник відділу промислової вентиляції компанії «Ліконд», офіційного дистриб’ютора DAIKIN в Україні і ексклюзивного дистриб’ютора HOVAL в Україні

З настанням зими кліматизація великих промислових та логістичних об’єктів потребує особливої уваги. Зазвичай в цей час кількість проблемних питань різко збільшується, через більш екстремальні умови експлуатації кліматичного обладнання. Ось кілька порад, які, виходячи із досвіду, допоможуть підтримувати безперебійну роботу техніки та забезпечити комфортний клімат всередині приміщень для людей та необхідні кліматичні параметри для технологічних процесів.

Як відомо, для промислових та складських приміщень характерні високі стелі. Тому в холодну пору року через температурне розшарування повітря під стелею утворюється так звана «теплова подушка». Виникає різниця температур повітря біля підлоги та під стелею, яка може досягати 20-25 градусів по Цельсію. Використання підстелевих дестратифікаторів, або повнофункціональних вентиляційних агрегатів, що подають повітря згори донизу та ефективно його перемішують, дозволяє не тільки підвищити температуру повітря в робочій зоні, але й суттєво (до 20%) скоротити втрати тепла. Відповідно, зменшаться й рахунки на опалення таких приміщень.

Що стосується логістичних центрів, то в них великі втрати тепла можливі через відкриті термінали, через які відбувається завантаження й вивантаження автофур. Щоб запобігти таким втратам тепла, треба використовувати «повітряні завіси», які ефективно відсікають зовнішнє холодне повітря та запобігають суттєвому падінню температури у складському приміщенні, у випадку масованих вантажів. Взагалі, коли на склад надходять великі партії «морозних» (тобто таких, що фізично мають холодну температуру) вантажів, система повинна мати запас потужності для компенсації цих додаткових теплових втрат.

Варто зазначити, що сьогодні на промислових і логістичних об’єктах в якості джерела тепла все частіше почали використовувати повітряні теплові насоси. На більшості таких об’єктів обов’язково треба використовувати вітровий та сніговий захист теплообмінників та вентиляторів теплових насосів. Це дозволить підвищити ефективність роботи і суттєво збільшить термін їх експлуатації.