Через карантин вихідного дня заклади харчування втратять до 40% виручки
Через карантин вихідного дня бари і ресторани можуть не дорахуватися понад 40% виручки. Про це йдеться в дослідженні компанії по автоматизації кафе і ресторанів Poster.
За даними дослідження, на суботу та неділю припадає основна частина виручки закладів громадського харчування. У вихідні дні ресторани заробляють в середньому 41% від свого тижневого обороту, бари — 40%, піцерії і кальянні — 35%, фастфуди — 31%, кондитерські — 30%.
Найменше залежать від вихідних днів кав’ярні та пекарні. Проте й для них виручка в суботу та неділю становить відчутну частку в тижневому обороті — 27% і 25% відповідно.
У компанії стверджують, що карантин вихідного дня призведе до різкого спаду виручки закладів, а постійні витрати при цьому залишаться тими ж. Для ресторанного бізнесу, маржинальність якого не перевищує 20%, це робота в збиток.
Дослідження базується на операційних даних близько п’яти тисяч закладів України. Дані являють собою сукупну неперсоналізовану статистику і взяті за період з шостого січня по восьме листопада 2020 року.
Сьогодні Кабінет міністрів підтримав ініціативу Міністерства охорони здоров’я щодо запровадження карантину вихідного дня з 14 до 30 листопада 2020 року. На вихідних заборонятиметься робота ТРЦ, спортзалів, фітнес-центрів, басейнів, театрів і проведення масових заходів. Крім того, заборонено приймати відвідувачів у барах, ресторанах, кафе та установах розважальної сфери.