Три невеселі веселі букви українських будівельників

20.12.2019   |  Блоги

Андрій Рижиков

СEO і керуючий партнер компанії DC Evolution

За перші 100 днів роботи нова влада встигла проголосувати ряд законів, прийняття яких без перебільшення чекали десятиліттями, — скасували пайову участь, зробили параметричне нормування, впровадили електронний кабінет забудовника. Це безумовно дуже здорово! Але старі практики, що заважають забудовникам працювати, необхідно рубати далі і без жалю. Хай живе турборежим в будівельній галузі.

ДБН

Мало того, що ці три літери псують забудовникам життя і стопорять розвиток галузі, в половині ДБН присутні правові норми, хоча з юридичної точки зору їх там бути не повинно — тільки технічні норми. Але, на жаль, фахівці, які пишуть ДБН, трошки залазять в сторону юриспруденції.

Більш того, я впевнений, що має діяти всього два ДБН — конструктивна надійність і протипожежний, всі інші мати рекомендаційний характер. Тому що професійний девелопер і так знає, яка повинна бути висота в торговій галереї, оптимальна ширина кухні або скільки туалетів розмістити кінотеатрі.

ДПТ

Містечкові ДПТ з кожним новим документом віддаляють українські міста від масштабного розвитку. Розповім два кейси, щоб ви розуміли масштаб трагедії.

Кейс 1. Є земельна ділянка з правом власності під житлову котеджну забудову. Але ось в генплані стоїть інше функціональне призначення. Як ви думаєте: чи реально побудувати котедж на цій ділянці? Нереально. При тому, що порушуються норми Конституції і закону про регулювання містобудівної діяльності. Все тому, що є порядок, затверджений постановою Кабміну, який говорить про те, що наміри про забудову повинні відповідати ДПТ, зонінг і генплану. І без суду вирішити це питання неможливо.

Кейс 2. Є ділянка, під яку був виконаний ДПТ. На плані чисто схематично намальовані кілька будівель складної форми. Сьогодні така конфігурація об'єкта – це вже формат, що не дуже продається, тому на стадії П було прийнято рішення перепланувати генплан проекту в сторону більш комфортного житла. Проект успішно пройшов експертизу, оскільки всі норми виконані. Але ось ДАБІ каже, що проект не відповідає ДПТ і потрібно запроектувати в старій конфігурації — хоча вона там була абсолютно умовно. Довелося повернути проект до вихідної форми і продавати продукт, який не затребуваний ринком. Чому? Тому що ДПТ.

Тому дуже б хотілося мати просту і зрозумілу систему координат. Світ настільки мінливий, що всі ці ДБН, ДПТ, зонінги за час реалізації проекту від ідеї до готового будинку встигають кілька разів застаріти. Я не закликаю до повної анархії і тим речам, які дозволяють створювати піраміди. Я закликаю дозволити бізнесу, опираючись на кон'єктуру ринку, самому вирішувати, що затребуване в даний момент на ділянці, а що ні. Можемо назвати це параметрикою містобудування. А параметри будуть закладені в стратегії міста. І так, стратегія міста — це не талмуд на стоп’ятсот сторінок, а кілька десятків пропозицій максимум...