Іпотека як інструмент розвитку економіки

22.01.2020   |  Блоги

Ольга Соловей

співзасновниця і керуюча партнерка Українського клубу нерухомості (URE Club), видавчиня профільних видань про нерухомість Property Times і 3m2 

Чому країні потрібна іпотека і які економічні та соціальні питання може вирішити запуск цього інструменту? Що потрібно від держави та уряду, а що вже зроблено? Давайте розбиратись разом.

Хто сьогодні може купити житло?

Лише 3% українців мають кошти на придбання нового житла, за даними аналітичного центру CEDOS. І ще цікаві цифри — кожен четвертий українець купував житло.

Як українці купують квартиру?

Відкладають кошти, позичають, батьки докладають і вкладають у будівництво, причому, на стартовому етапі, коли ціна нижча, але ризики високі.

Очевидно, що це суттєва проблема, яку негайно потрібно вирішувати.

Як вирішити цю проблему?

Ми понад рік активно підіймаємо питання про необхідність відновлення іпотечного кредитування. Це швидкий спосіб забезпечити населення якісним житлом за доступною ціною, а до того ж — пожвавити економіку, адже будівництво завжди вважалося одним із локомотивів економіки та найпершим інструментом розвитку країни.

Дуже важливо, що запуск іпотечного кредитування не потребує додаткового фінансування із держбюджету. УЗАГАЛІ!!! Від держави потрібна лише регуляторна участь. Завдання влади — створити умови та чіткі правила для функціонування цього інструменту, щоб мінімізувати ризики і дати старт економічному зростанню.

Що дасть іпотека?

Запустивши іпотечне кредитування, ми вирішуємо відразу низку соціальних та економічних питань: для громадян — це реальний шанс придбати власне житло, зменшиться відтік наших громадян за кордон у пошуках роботи, збільшиться кількість робочих місць в Україні, для забудовників — збільшення об’ємів та темпів будівництва. До того ж іпотека — це реальний інструмент, щоб знизити та врівноважити ризики. Адже, якби була іпотека, то люди б не поспішали нести гроші за дешеве житло та вкладати у ризиковані проєкти. І, мабуть, не було б ситуації з «Аркадою» та «Укрбудом», коли люди поквапилися пошвидше купити…

У випадку купівлі житла в іпотеку долучаються банк, страхова компанія. Таким чином, ризики розподіляються, адже забудовники проходять суттєву перевірку, за результатами якої не з кожним із них банки продовжать співпрацю. Це теж лакмусовий папірець — якщо банк працює із забудовником, значить забудовник надійний.

І для цього зараз є всі передумови — економіка стабілізувалася, інфляція знизилася, облікова ставка НБУ демонструє стабільне зниження упродовж року і за прогнозами керівництва Нацбанку знижуватиметься і надалі.

Ми провели колосальну роботу із вивчення цього питання із забудовниками, банками. Знаємо больові точки та перепони, які потрібно подолати на шляху до доступної іпотеки.

Перш за все, необхідно зменшити ризики та відсотки за кредитуванням. Вони мають становити не більше 10%.

Зниження вимог до резервування банками коштів, дозволить вивільнити значний ресурс, який можна буде використати для кредитування. А також можливість брати в іпотеку об’єкти, що будуються.

Ще один дуже важливий крок — захист прав кредиторів та інвесторів через закони та справедливу судову систему. Причому, може йтися і про не зовсім популярні кроки. Приміром, про законодавчу заборону набуття людиною права власності на іпотечну нерухомість до повної виплати кредиту. 

Змінити ситуацію у доволі стислі терміни можливо. Тим більше, що є зацікавленість влади і на державному рівні відновлення іпотеки визнано пріоритетом на 2020 рік.

Ми пропонуємо продовжити діалог та запрошуємо долучитися до розробки дорожньої карти для запуску реальної доступної іпотеки на іпотечному форумі, що відбудеться 4 березня у President Hotel. Всю детальну інформацію про іпотечний форум можна почитати на сторінці у Фейсбук.

Заходьте, підписуйтеся та долучайтеся до наших ініціатив.