Сонце і вітер. Як кліматичні чинники впливають на архітектуру

08.05.2019   |  Блоги

Олександра Казимірська

старший архітектор Департаменту концептуальної архітектури Urban Experts

Олександра Казимірська зараз проходить курс по LEED акредитації (Leadership in Energy and Environmental Design) у США. Тема енергоефективності близька Олександрі ще з навчання в університеті. Про те, як на проекти впливає клімат, і що архітектор може зробити для того, щоб використовувати його переваги, Олександра розповідає у статті.

Архітектор відповідальний за комфорт людей, як всередині об'єкту так і за його межами. Про це потрібно пам'ятати на всіх етапах створення проекту.

Вже при виборі місця необхідно звертати увагу на кліматичні чинники, які здійснюють вплив на певну територію. Якщо окремі аспекти інтенсивно впливають на ділянку, слід ретельно опрацювати проект для мінімізації негативних наслідків.

«Одяг» для будівель: як захиститися від сонця?

У Америці я робила магістерське дослідження Direct Design Research на тему «Переосмислення модерністського фасаду» на прикладі реального case-study Pacific Bell Complex у місті Пасадена, Каліфорнія. Метою роботи було підвищення енергоефективності та зменшення енергоспоживання у спекотному кліматі. Я «одягала» на будівлю новий фасад, досліджувала вітряні потоки, враховувала аспект руху сонця и тепла.

На Заході такий підхід до роботи — це тренд та must-have, і він набирає обертів в усьому світу. Пізніше я працювала в компанії, яка розробляла проект торгового центру в Пекіні. Нашу команду консультував Пабло Ла Рош (PhD Pablo La Roche, професор архітектури каліфорнійського університету Кал Полі Помона, випускник програми Фулбрайта).

Це була mixed-used будівля — торговий центр із висотним житлом, що складається з трьох веж. У проекті розглядалося, як можна поліпшити показники енергоефективності об'єкта, освітленість і запобігти перегріву, оскільки у нього був величезний світловій ліхтар. Ми досліджували, які системи можна застосувати. Для зменшення перегріву були передбачені різні пасивні системи — жалюзі, відбивачі, світлові полиці тощо. Їх потрібно регулювати, і таким чином пропускати світло в віддалені ділянки молла. Зокрема, ми встановлювали подушки ETFE cushions — у нас їх теж використовують, наприклад, у Lavina Mall.

«Протистояння» з вітром

В Urban Experts у всіх, без винятку, проектах, ми проводимо ретельний аналіз різних факторів. На основі проаналізованих даних пропонуємо клієнту рішення, яке дозволяє мінімізувати, а в деяких випадках взагалі виключити негативний вплив клімату. Найчастіше в Україні перевіряють лише інсоляцію, проте цього недостатньо.

У Києві в одному із проектів у нас був об'єкт зі складною ділянкою — великим перепадом відміток висот рельєфу та інтенсивними вітрами. На підставі проведеного нами аналізу вітрових потоків, використовуючи комп'ютерне моделювання, ми розмістили будівлі так, щоб вітер не впливав на територію. Це дозволило створити комфортні зони рекреації та ігрові майданчики для дітей.

Повномасштабний аналіз ми проводили під час роботи в Казахстані, де у багатьох регіонах складний клімат. Так, при розробці проекту Smart City Astana ми вивчили вітрові потоки, розробили діаграму шуму і сонячного шляху, затінення, транспортних і пішохідних потоків. У районі передбачили шелтери для укриття від негоди, обладнані wi-fi.

Помилки архітекторів під час планування дорого коштують. Існує безліч прикладів, наскільки прорахунки бувають небезпечними. Є відома історія з лондонським будинком–хмарочосом Walky Talky Building. Вітер, вдаряючись об нього, йшов вниз, і одного разу підняв догори автомобіль.

Якби виконали перевірку перед будівництвом, цього б не сталося. Вітрові потоки бувають небезпечними, можуть прискорюватися, і всі прогресивні компанії світу перевіряють не лише вплив сонця, але і вітру. Скажімо, ретельні перевірки проходили під час проектування The Shard в Лондоні (найвища будівля в Європі, створена архітектором Ренцо П'яно).