Європейські зміни на ринку цементу України

05.10.2020   |  Блоги

Олена Герасимова

менеджер маркетингових проектів Асоціації «Укрцемент»

2 вересня 2019 року Верховна Рада України прийняла Закон про надання будівельної продукції на ринку, який спрямований на імплементацію в законодавство України консолідованої версії Регламенту (ЄС) № 305/2011 Європейського Парламенту і Ради щодо встановлення гармонізованих умов для розміщення на ринку будівельної продукції.

Які ці «гармонізовані умови» і що реально має побачити споживач на ринку цементу з того моменту, як Закон набере чинності — 1 січня 2023 року?

Першою візуальною ознакою європейських змін на ринку цементу для споживача стане «знак відповідності технічним регламентам», нанесений на кожний мішок цементу. Крім того, щоб обрати якісний цемент, споживач має знати, що перед нанесенням цього «знаку» та введенням в обіг продукції згідно з Законом про надання будівельної продукції на ринку виробник складає декларацію показників та бере на себе відповідальність за її відповідність цим показникам. Декларація показників складається щодо кожної продукції з використанням Єдиної державної електронної системи, а її реєстраційний номер або паперова копія надається на ринку.

Так це працює в Європі — презумпція якості при нанесенні відповідного маркування. Допоки не буде доказано інше, продукція вважається такою, що відповідає всім заявленим показникам якості.

З нашим неєвропейським менталітетом це може бути крок в прірву, але в новому Законі чітко визначена особиста відповідальність кожного учасника процесу, тому це маркування тільки вершина айсбергу, яка під собою має величезний пласт заходів та робіт, що мають супроводжувати його нанесення.

Для забезпечення споживача якісною продукцією із точно зазначеними характеристиками зони відповідальності на новому європейському ринку цементу України будуть визначені серед виробників, імпортерів та розповсюджувачів продукції, а також органів державного ринкового нагляду. Всі учасники процесу повинні вводити в обіг лише будівельну продукцію, що відповідає вимогам цього Закону.

Так, щоб продукція потрапила на ринок, виробник цементу має скласти декларацію показників та нанести «знак відповідності технічним регламентам». Але перед тим він має пройти всі процедури оцінки відповідності для здійснення такого маркування та отримати відповідний сертифікат і право його здійснювати. Маючи це право, виробник складає декларацію показників своєї продукції та надає споживачу її реєстраційний номер у Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва. Також складає технічну документацію, що описує всі відповідні елементи, пов’язані системою оцінки та перевірки стабільності показників, а ще забезпечує наявність процедур, які гарантують, що задекларовані показники будівельної продукції підтримуються під час серійного виробництва. І тільки після цього він наносить це маркування з найменуванням та позначенням, яке вказує цементну продукцію і клас міцності.

Своєю чергою імпортер перед введенням в обіг цементу, має перевірити що виробник виконав усі необхідні умови розміщення на ринку продукції (зазначені вище), наніс «знак відповідності технічним регламентам», а також зазначив своє найменування та контактну адресу.  Слід зауважити, що Декларація показників, якщо вона складена іноземним виробником іншою мовою, повинна перекладатись та бути у Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва українською мовою.

Розповсюджувачі цементу також повинні пересвідчитись, що на продукцію нанесено маркування, а виробник та імпортер виконали всі зазначені обов’язкові вимоги для цього.

Якщо встановлено, що наявна будівельна продукція не відповідає вимогам Закону про надання будівельної продукції на ринку, органи державного ринкового нагляду можуть заборонити розповсюдження та вилучити її з обігу.

Це короткий опис того, що має бути після введення в дію Закону про надання будівельної продукції на ринку на початку 2023 року.  Але  реальному оптимізму щодо ринку цементу та запобіганню наслідків для споживача використання продукції недобросовісного виробника заважає досвід запровадження інших законів державою. У тому числі і Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», яким передбачено процедури перевірки ринку та наразі досі не визначено орган державного нагляду на ринку цементу.

Ми не можемо сказати, що для підприємств Асоціації «Укрцемент» це фундаментальні зміни — цементні заводи завжди працювали та будуть працювати в зоні особистої відповідальності за кожну тону цементу, що випускають та готові до необхідних формальних змін за вимогами нового законодавства України. Та чи готові інші учасники ринку і чи запрацює реальний державний ринковий нагляд на ринку цементу України?