Конструктивний конфлікт дозволяє отримати крутий результат

24.11.2021   |  Блоги

Андрій Войтко

засновник та CEO AVG Group

Нещодавно в рамках дискусії, організованої журналом Pragmatika, обговорювали з іншими учасниками, чи існує протистояння між архітектурою як творчістю та бізнес-архітектурою, чи є професія архітектора «сервісною» та як масштабування архітектурної практики впливає на здатність створювати якісні проекти. Хочу поділитися роздумами на цю тему.

Про протистояння творчості та бізнесу в архітектурі

Рано чи пізно багато архітекторів приходять до необхідності організувати свій бізнес – у мене все вийшло навпаки. Після школи я вступив до Наргоспу на економіста-маркетолога, оскільки вважалося, що ця професія має приносити хороші гроші. І коли, будучи першокурсником, я прийшов до батьків і сказав, що прийняв рішення стати дизайнером, це прозвучало ніби я змінюю стабільність на шлях вільного художника з непостійними заробітками. А в мене просто було непереборне бажання займатися продуктивною творчістю. Я продовжив навчатися на стаціонарі, але решту часу присвячував навчанню дизайну, колористиці, композиції, естетиці, архітектурі та красі.

Я так часто ходив до національної архітектурної бібліотеки, що мене знали вже всі старожили та співробітники, і я мав допуски до рідкісних видань. Я настільки отримував задоволення від того, що на другому курсі почав брати участь у розробці невеликих дизайн-проектів, а на третьому вже створив свою компанію. І той шлях, який я пройшов, дозволяє мені впевнено сказати, що для мене відсутній поділ на творчість і бізнес. Я апріорі займаюся тим, від чого кайфую, а те, від чого кайфую, ще й приносить мені гроші. Я не маю сумнівів у тому, що творчість і бізнес – це дві невід'ємні складові крутого результату.

Про баланс

Мій досвід каже, що баланс – це якась ефемерна конструкція, ідеалізована в епосі, мистецтві та психології, яку багато хто з нас прагне досягти, але так рідко досягає, тому що як тільки ти фокусуєшся на одній області, відразу починає страждати інша.

Вже 20 років я шукаю баланс між роботою та не роботою. Коли я почав займатися власною справою, працював по 20 годин, а спав по 4. Хіба це баланс? Ні! Але при цьому зараз я маю успішну компанію, яка може вирішити будь-які завдання замовника в галузі девелопменту проектів. Це був мій вибір, і я робив його свідомо.

Якщо говорити про конкретні проекти, то нам, кріейторам, ще складніше збалансувати велику кількість форм-факторів одночасно в одному місці. Спробуйте врівноважити IRR, EBITDA, NPV, концептуальність, естетичність, ергономіку, функцію та містобудівну складову, щоб створити по-справжньому гідний проект. Це на рівні фантастики! Але дивлячись на наші проекти, я іноді замислююся, може цей баланс не такий вже й недосяжний.

Про конфлікт

Особисто для мене слово «конфлікт» несе у собі позитивний сенс. В AVG Group я займаю дві позиції – власника та внутрішнього замовника. Тому я ставлю під сумнів всі рішення наших концептологів, архітекторів та інженерів – чому не оптимально, чому так дорого, що можна зробити краще. Іноді я маю рацію, іноді ні, але саме такий діалог, який часом переростає в конструктивний конфлікт, дозволяє на виході отримати крутий результат.