Статус ТРЦ під тиском сил та трендів

15.06.2021   |  Блоги

Анна Чуботіна

CEO Arricano

Анна Чуботіна, CEO Arricano, взяла участь в панельній дискусії форуму, який присвячено трендам ринку комерційної нерухомості та диспозиції в девелопменті, враховуючи COVID-19 реалії. Як змінились очікування у різних стейкхолдерів та яким буде ринок завтра — про це говорили на форумі. Власними спостереженнями Анна поділилась у своїй колонці для Property Times, а також розповіла, які інструменти моніторингу ринку застосовують в Arricano

Сили впливу та тренди

Карантин та локдауни, які буремно вплинули на роботу торгових центрів, змусили по-новому подивитися на суспільні реалії та стратегічний курс. Адже на ТРЦ із зовні, як ніколи раніше, вплинули одразу кілька «сил». Це і різкі рішення уряду та місцевої влади, і активізація нових каналів продажів, де доставка куди треба стала додатковою цінністю, і коливання платоспроможності споживачів, коли більшість прагнула акумулювати бюджет, не маючи впевненості у завтрашньому дні.

Однак навіть за таких обставин, при наявних обмеженнях та втраті впевненості, ми спостерігали посилену потребу в соціалізації та емоційному наповненні за межами домашньої буденності. Виникали нові мотиви шопінгу як терапії, як заміни недоступних подорожей, як інвестицій, завдяки чому отримали новий імпульс розвитку такі категорії як «побутова техніка», «ювелірні прикраси», «товари для дому», «краса та здоров’я». У результаті зміни повсякденного життєвого ландшафту  змінився і портрет споживача. Відтак нашій команді довелось переглянути індивідуальні характеристики та потужності ТРЦ, віднайти нові точки контакту в офлайні та онлайні, зважаючи на стрімке зростання омніканальності в ритейлі.

Зважаючи на неочікувану соціально-економічну кризу, яку спричинив Covid 19, в аналізі ринку торгової нерухомості, окрім таких бізнесових показників як дохідність, попит, пропозиція, трафік, вакантність, конверсія тощо, варто було б додати ще одну типологію — органічні та непередбачувані тренди. Власне, саме останні мають наразі значущий вплив на ринковий контекст торгової нерухомості.

Тренди карантинного контексту

Під впливом локдауну та відповідних меседжів про безпеку та «залишатися вдома», змінилась work-life модель та посилилась потреба в соціалізації поза домом. Водночас споживачі почали більше цінувати сервіс та комфорт, розуміючи додану вартість цих опцій.

Інший важливий фактор, який ми беремо до уваги у взаємодії із аудиторіями та спільнотами ТРЦ – це підвищений запит на емпатію та емоцію. А відтак, на більш яскраві, лаконічні та креативні комунікаційні меседжі, які чіпляють «за живе». До прикладу, відвідувачам торгових центрів приємно, коли бренди ТРЦ та магазинів відчувають та розділяють їхні настрої, пропонують мотиви шопінгу та сприяють спонтанній взаємодії під час отримання споживацького досвіду. Сюди можна віднести офлайн-комунікації у точці продажів, консультування та рекомендації, сервіс, а також різні тематичні перфоменси.

Тому логічно, що сьогодні, як ніколи раніше, набувають нового значення колабораційні проєкти, коли В2В партнери зі схожими цінностями та цілями об’єднуються, посилюючи один одного у В2С площині торгівельних центрів.

Тенденції ринку

На прикладі наших ТРЦ ми бачимо, що трафік відновлюється. Він ще не досяг рівня 2019, проте темпи зростання товарообігів випереджають динаміку трафіку. А це свідчить про конверсійність торгової нерухомості, яка пов’язана із більш цільовим характером візитів до торгових центрів. Після зняття обмежень повернення відвідувачів до ТРЦ у 2021 відбувається швидше, ніж у 2020 році. Це підтримує продажі всіх рітейлерів та дає надію на швидке відновлення галузі.

Міжнародні та вітчизняні мережеві рітейлери надалі реалізовують свої плани щодо відкриття нових магазинів із запитом на якісні торгові площі. Гравці ринку продовжують шукати ніші, розвиватися та нарощувати потенціал.

Про статус ТРЦ

Вибудовуючи прозорі, довгострокові та стійкі відносини із орендарями, ми прагнемо розвивати модель взаємодії з брендами в омніканальній представленості, де місце ТРЦ є значущим в усіх проявах бренду.