Яких карантинних вимог необхідно дотримуватися на будівельному майданчику

31.03.2020   |  Блоги

Анжеліка Лівіцька

співкерівник практики енергетики, природних ресурсів та будівництва Астерс

 

У зв'язку з численним проведенням перевірок будівельних майданчиків щодо дотриманням карантинних вимог у зв'язку з пандемією COVID-19, ми підготували для вас роз'яснення щодо того: 

  • Яких карантинних вимог необхідно дотримуватися на будівельному майданчику;
  • Види відповідальності які можуть бути застосовані у випадку порушення карантинних вимог.

Вимоги та обмеження щодо проведення будівництва на території України під час карантину у зв'язку з пандемією COVID-19 

ОБМЕЖЕННЯ 1 Присутність НЕ більше 10 людей
Пояснення Законодавче регулювання
З 17 березня 2020 р. до 24 квітня 2020 р. заборонено відвідування закладів освіти, проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування;Однак, таке обмеження не стосується будівництва, адже поняття «масові заходи» не визначено законодавством, а виходячи з його суті не поширюється на будівництво. Постанова КМУ від 25 березня 2020 р. № 239 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» 
ОБМЕЖЕННЯ 2 Закриття регулярного транспортного сполучення та обмеження щодо коло осіб, які можуть ним пересуватися
Пояснення Законодавче регулювання
На підставі рішень Кабінету Міністрів України було введено часткове закриття регулярного транспортного сполучення та введені обмеження щодо кола осіб, які можуть пересуватися громадським транспортом.Проте, відповідно до пунктів 13, 45-50 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 р. № 176 регулярні спеціальні перевезення:- організовуються для перевезення працівників підприємств, установ та організацій;- здійснюються відповідно умов, зазначених у паспорті маршруту, та на підставі договору з автомобільним перевізником.Тобто навіть з врахуванням обмежень можливо перевезення пасажирів — працівників підприємства, установи, організації на підставі окремого договору з перевізником. Постанова КМУ від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» 
ОБМЕЖЕННЯ 3   Вимоги до проживання, умов праці
Пояснення Законодавче регулювання
Згідно вимог українського законодавства:Власники, а також керівники та інші посадові особи підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності зобов'язані в межах своїх повноважень сприяти медичним працівникам у здійсненні заходів щодо захисту населення від інфекційних хвороб, а також дотримуватися правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам.Зверніть увагу, що контролюючі органи вважають, що вимоги, визначені в Інформаційний довідці МОЗ України є обов'язковими для виконання, тому, забезпечте своїх працівників на будівельному майданчику необхідними індивідуальними засобами захисту:-          рукавичками;
-          масками/респіраторами;
-          захисними окулярами/щитками. 
Інформаційна довідка щодо Державних стандартів України, які регулюють вимоги до засобів індивідуального захисту («Інформаційна довідка») Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 6 квітня 2000 року  № 1645-III  

 

Додатково, згідно вимог українського законодавства, місцеві ради та адміністрації можуть встановлювати більш жорсткі обмеження карантинного режиму. 

Які органи можуть проводити перевірки дотримання карантину і які є види відповідальності за порушення 

Згідно положень українського законодавства перевірки щодо дотримання карантину можуть здійснювати:

- правоохоронні органи;

-  Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (наразі проводять позапланові заходи з метою профілактики поширення захворювання на коронавірусну інфекцію). 

Відповідальність несуть посадові особи або відповідальні суб'єкти господарської діяльності. 

Види відповідальності:

 Кримінальна відповідальність 

Стаття 325 Кримінального кодексу України встановлює декілька видів відповідальності за порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань:

  • штраф від 17-51 тис. гривень або
  • арешт на строк до шести місяців, або
  • обмеження волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Адміністративна відповідальність

Стаття 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП)  за порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, передбачає накладення штрафу на громадян від 17 тис. до 34 тис. гривень і на посадових осіб — від 34 тис. до 170 тис. гривень. 

Стаття 188-16 КУпАП передбачає відповідальність за невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань цивільного захисту, нагляду та контролю за станом захисту територій від надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру, щодо розроблення та реалізації заходів у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Посадові особи караються штрафом від 170 до 340 гривень. За повторне правопорушення протягом року — від 340 до 850 гривень.