Про нові атрибути сучасного ТРЦ

05.10.2021   |  Блоги

Денис Корнута,

директор Департаменту торговельних площ Arricano 

Український клуб нерухомості Ukrainian Real Estate Club запропонував гравцям ринку торгової нерухомості обміркувати нові змісти та трансформації, які зараз стали очевидними у ТРЦ. У панельній дискусії разом із іншими експертами виступив Денис Корнута, директор Департаменту торговельних площ Arricano. Він поділився корпоративними кейсами й спостереженнями щодо цього питання. Символічно, що обговорення відбулось у новому Respublika Park. Виступи модерувала Катерина Весна, керівниця департаменту агентських та консультаційних послуг у сфері торговельної нерухомості Cushman & Wakefield.

Соціальне значення торгово-розважального центру виходить за рамки шопінгу та здійснення покупок. Сьогодні професійний ТРЦ — це центр світського життя та соціальної активності, де відбуваються різнопланові тематичні події. Відтак, торговий центр стає важливою частиною життя людини, завдяки якому можна отримати позитивний заряд емоцій, провести корисно час, здобути новий споживацький досвід. Адже ТРЦ — це гармонійна екосистема, яка забезпечує взаємозв’язок та взаємодію  «покупець-соціальний простір ТРЦ-бренд». До речі, ще одна особлива сучасна фішка ТРЦ — це офлайн-реальність: як місце для розваг та відпочинку він може впевнено конкурувати із гаджетом та домашнім диваном.

Час роботи офлайнового ТРЦ — 12 годин на добу, тобто з 10:00 до 22:00, дозволяє приймати відвідувачів, пропонуючи комфортну атмосферу для роботи, дозвілля, розваг та соціалізації. Зважаючи на таку потребу, ТРЦ стає мультифункціональним об’єктом, де з’являються офісні хаби, освітні та ком’юніті поїнти, які доповнюють торгову галерею брендів та розважальну складову кінотеатру і фудкорту.

У результаті, ТРЦ — це гнучкі соціальні об’єкти, де людиноцентризм — головний драйвер росту та трансформації. 

У ТРЦ Arricano на запит аудиторії ми трансформуємо сприйняття торгового центру. Наші гості знають, що в торгових центрах регулярно проходять цікаві тематичні BTL-заходи. І це є додатковим мотивом для відвідування та формування лояльності. Однак серед соціальних трендів поширені донації, шерінг, допомога незахищеним верствам населення, доброчинні прояви. Тому в 2021 ми привнесли ще одну ініціативу — краунфандинг та Community Point. ТРЦ виступив ініціатором, організатором та провайдером збору одягу під конс’юмерським меседжем — «розвантажуймо шафу, щоб віддати одяг тим, кому він потрібний». Нас здивувала пасіонарність, готовність та бажання наших гостей допомагати іншим людям. Таку краудфандингову акцію ми провели у Запоріжжі та Києві, співпрацювали із громадськими організаціями і спільними зусиллями зуміли допомогти сотням малозабезпечених родин.

Гнучкий ТРЦ реагує на запит аудиторії, яка постійно трансформується, змінює свої звички та стиль життя. Сучасні підлітки інакше поводять себе у торговому центрі, аніж їхні батьки. Нещодавно ми провели дослідження про уподобання брендів серед батьків та дітей. Безумовно, шопінг-стилі у них суттєво різняться, але ми виокремили нову емоційну нішу ТРЦ — це місце, де батьки та діти спілкуються та дізнаються більше один про одного, в тому числі й про власний стиль та звички. Погодьтеся, у родині, коли діти більше «живуть» у гаджеті, батькам складно привернути їхню увагу. Тому спільний візит з дитиною-підлітком до ТРЦ, щоб пообідати та пройтись по магазинах, стане гарним способом порозумітись.

Ще один аспект ТРЦ, який ми підтримуємо в Arricano — це місце культурного дозвілля. Влітку ми провели авторську виставку Fashion&Profession, продемонструвавши аудиторії, як професія людини впливає на формування модного стилю. І навпаки, як особистий стиль може видозмінити професію. До речі, у маркетингових програмах Arricano завжди беруть участь бренди орендарів.

Резюмуючи об’єктивний запит у формуванні нового амплуа ТРЦ, ми прагнемо об’єднати аудиторію навколо торгового центру, взаємодіяти із сегментованими ком’юніті, реагувати на їхні потреби, пропонувати відповідний тенант-мікс, щоб стати важливою складовою у їхньому житті та top-of-mind у рішення про покупку.