Місія: розкрити справжній характер «Арсеналу»

15.11.2021   |  Блоги

Олександр Максімов

головний архітектор проєктів AVG Group

Трохи історії

Промислова зона заводу «Арсенал» розташована у центральній частині міста Києва. Історія заводу почалась в 1764 році. Перші корпуси, що дійшли до нашого часу, збудовані у складі Київської фортеці в 1850-х роках. Розвиток і забудова заводу ділиться на 5 періодів – від будівництва перших укріплень київської фортеці до розпаду Радянського союзу, тому територія наповнення будівлями різного періоду будівництва, а найстаріші цехи зазнали найбільшого впливу за час експлуатації. Спочатку ця територія була частиною Київської фортеці, яка другої половини ХІХ століття носила оборонну функцію. Згодом вона трансформувалася в оборонне підприємство, яке розвивалося аж до розпаду радянського союзу. Колись, завод «Арсенал» був одним з найбільших підприємств міста. Випускав продукцію як цивільного, так і військового призначення. За часів незалежності України підприємство почало занепадати, а разом з ним і будівлі, частина з яких є цінними пам’ятками архітектури місцевого та національного значення. Більшість цехів більше десятиліття пустували, тому і постало питання трансформації даної території під нові функції.

Арсенальна площа є однією із найстаріших площ Києва. Точної дати організації площі не зафіксовано — історики датують цю подію XVIII століттям. Найпевніше, площа сформувалась із появою Київської фортеці та Микільських воріт (1846-1850 рр.), які були парадним в’їздом до фортеці зі сторони Маріїнського палацу. На той час вона називалася Микільською, оскільки тут починалася одна з найстаріших вулиць Києва — Микільська, яку в 1919 році з приходом комуністичної влади перейменували на Січневого повстання. Після того, як у 1960 році відкрили станцію метрополітену (одну з перших і найглибшу місті), площа стала важливим транспортним вузлом Києва, але втратила статус повноцінної площі. З часом площа перетворилась на занедбану транзитну зону, ня якій не виникало бажання затримуватись. Мешканці міста навіть не уявляли, що біля вестибюлю метро за парканом, є настільки цікавий об’єкт.

На сьогодні частина заводу «Арсенал» та Арсенальна площа з прилягаючою будівлею колишньої Комендатури, після реставраційних робіт, перетворились на цікаву і знакову локацію A-Station, яка має важливе значення не лише для міста, але й без перебільшення для всієї країни.

З чого все починалося

AVG Group взяла участь в реставрації частини території, ряду корпусів заводу «Арсенал» та Арсенальної площі. У замовника, девелопера та співавтора концепції A Development вже було розуміння, яку функцію потрібно надати приміщенням після реставрації та яку функцію повинна виконувати площа після реконструкції. Була поставлена задача пристосувати історичний простір, зробивши його максимально уніфікованим та пристосувавши для використовувати під різноманітні громадські функції — заклади громадського харчування, офісні приміщенні та інше. Крім того, територія мала бути наповнена загальними функціями благоустрою, якими можуть користуватися всі мешканці та гості нашого міста.

В історичному дослідженні нам допомагала майстерня Лосицького, адже перед початком роботи над таким об’єктом було важливо провести науково-дослідницьку роботу, вивчити всю інформацію, навести історичні довідки, визначити ступінь збереженості об’єкта, предмет охорони зрозуміти, що та як необхідно відновити.

Що вийшло в результаті

До прикладу, в процесі реставрації розкрився автентичний колір цегли, який, після консультацій, було вирішено залишити, попри те, що деякі більш пізні корпуси мали свій історичний колір. А на одному з корпусів спеціально залишили частину невідреставрованої стіни, щоб можна було побачити, в якому стані була будівля до реставрації. Також недоторканою залишилась торцева стіна будівлі зі сторони Арсенальної площі, на якій залишились сліди історичних подій 1918 року.

Кожен корпус цікавий своєю історією і вони по-своєму різні. Арсенальні виробничі майстерні — Головний корпус №1 Нової Києво-Печерської фортеці — споруджені у 1850-1854 роках за проєктом петербурзького академіка архітектури О. Геміліана є найстарішою будівлею комплексу. Будівля цегляна із склепінчастими цегляними перекриттями, яка спочатку слугувала оборонною фортецею. Будівля була сильно пошкоджена перебудовами та надбудовою двох поверхів у 1956 році.

Корпус №5, де зараз розташовується Kyiv Food Market та Корпус №7, в якому зараз працює Creative State — будівлі базилікального типу, які створювались під виробничі потреби у 1914-1915 роках за проєктом архітектора Арсеналу, військового інженера капітана Флейшера. Будівлі також зазнали значних втрат та добудов в процесі експлуатації і були у незадовільному стані. Зараз вони відреставровані та пристосовані під нові актуальні функції.

Корпус №12 будувався у кілька етапів і поєднує у собі будівельні прийоми оборонної архітектури ХІХ століття та промислову архітектуру початку ХХ століття. Зараз у цьому корпусі облаштований паркінг та офісні приміщення. Усі реставраційні роботи та роботи з пристосування проводились без втручання в історичну частину будівель.

Арсенальна площа досить довго була просто транзитною зоною та непримітним місцем з засиллям малих архітектурних форм. Сьогодні це площа з організованим безбар’єрним простором для доступу усіх категорій громадян. Влаштований доступ до будівлі колишньої Комендатури. Організація клумб оновила та доповнила зелені насадження та збільшила площу трав’яного покриву на території площі. Благоустрій розроблено таким чином, щоб об'єднати простір перед вестибюлем станції метро із відреставрованою частиною заводу «Арсенал», що розташувалася через дорогу на протилежній стороні вулиці Грушевського. Площа насичена новими функціями, вже працює сухий фонтан, влаштоване нове вуличне освітлення, різні вікові групи відвідують локацію.

«Арсенал» цікавий тим, що має свій характер і в процесі реставрації ми лише розкривали те, що вже існує, і адаптували до нової функції. Зараз територія трансформувалася в локацію A-Station — нову точку тяжіння нашого міста і ми цьому безмежно раді.