Коли сусід терорист… або як «прокачатися» перед складною зимою

18.10.2022   |  Блоги

Віктор Казимко,

технічний директор Perimeter Commercial 

Зима близько — звучить досить прохолодно. А коли зима близько і в тебе сусід, який хоче тебе знищити, у тому числі шляхом заморозки населення — звучить зовсім «відморожено».

Питання збереження робочого потенціалу та робочого простору в умовах війни справді мега-актуальне — економіці й так непросто, тому бізнес має працювати найбільш ефективно та підтримувати наших хлопців на передовій шляхом активізації економічної діяльності. Так склалося, що в більшості випадків ефективність роботи бізнесу залежить в тому числі й від комфортних умов нерухомості, в яких цей бізнес знаходиться. І тут ми приходимо до питання: як прокачатися перед зимою, щоб зручно її пройти, не залежно від відморозків через «поребрик»?

Відповідь — качати.

Прокачування почнемо з принципів: Теплові насоси — це енергоефективна система, яка з'явилася на ринку України не так давно, але вже набула широкого поширення та позитивних відгуків від експлуатуючих компаній. Тепловий насос — це пристрій, який дозволяє використовувати теплову енергію повітря та ґрунтових вод для опалення або підігріву води.

Централізоване опалення на сьогоднішній день має високу вартість та низьку якість, тому тепловий насос став гідною заміною звичайним батареям. І динаміка продажів даних систем у Європі це підтверджує.

Рис.1  Динаміка продажів теплових насосів у Європі

Даний агрегат характеризується універсальністю, оскільки служить для організації нагрівання води та опалення/охолодження приміщень.

Розрізняють кілька типів:

  • Повітряні «повітря-вода» (використовується частіше);
  • Повітряні «повітря-повітря» застосовуються рідко (в нашій практиці ми реалізуємо такий об'єкт вперше — реконструкція старої виробничої будівлі у сучасний офісний простір);
  • Геотермальні «вода-вода» (використовується менше) та «ґрунт-вода» (використовується менше) вимагають великої початкової вартості бурових робіт.

Принцип роботи теплового насоса «повітря-вода» є досить простим і складається з таких етапів:

  1. У зовнішньому модулі пристрою розташований потужний вентилятор, який забирає повітря з вулиці.
  2. Далі відбувається прямий контакт зовнішнього повітря з випарником (теплообмінником).
  3. Усередині випарника циркулює по замкнутому контуру холодоагент, який нагрівається і випаровується (тобто переходить у газоподібний стан). Особлива властивість холодоагенту — це кипіння при низьких температурах. Газоподібний холодоагент надходить у компресор (який працює від електрики), де відбувається його стискання. При стисканні підвищується тиск і температура холодоагенту.
  4. Нагріта речовина під високим тиском переміщається в конденсатор, де віддає тепло носію (в даному випадку воді). Після віддачі охолоджується холодоагент, відбувається конденсація і, як наслідок, газоподібний стан переходить в рідкий.
  5. У контурі встановлено розширювальний вентиль, завданням якого є зниження тиску. Пройшовши його, рідкий холодоагент знову потрапляє у випарник (теплообмінник) та переходить у газоподібний стан. Цей цикл постійно повторюється.

В Україні переважно встановлюється припливно-витяжна система з рекуперацією — це і повітрообмін, і опалення, і охолодження. Це рішення дуже дороге, але зараз є найбільш оптимальним з точки зору універсальності рішення, оскільки підходить практично під всі типи офісних приміщень.

Повернемось до воєнних реалій України. Якби я був власником комерційної нерухомості, яка ось-ось планувалася б до введення в експлуатацію або стояло питання пошуку максимально надійного рішення для забезпечення опалення (тим більше на сезон 2022/2023, який обіцяє бути не просто складним, а непередбачувано складним), то я додатково встановив би твердопаливний котел, на випадок відсутності електроенергії або газу і інтегрував його в існуючу систему. Нехай нікого не бентежить необхідність наявності, скажімо, кочегара, який час від часу завантажуватиме необхідне паливо, зате це рішення забезпечить надійність і відсутність сюрпризів принаймні в критичних ситуаціях і дозволить перечекати процес, наприклад, ремонту мереж або ще якихось форс-мажорів без тепловтрат.

Якщо ж на чільному місці стоїть питання економічної доцільності — мій вибір тепловий насос. Його незаперечна перевага — енергоефективність. Сучасні рішення можуть бути застосовні до будь-яких комерційних площ.

Наприклад, в одному з наших проєктів офісу на 1 800 кв. м ми використовували 165 кіловатовий тепловий насос «повітря-повітря» для опалення, а для повітрообміну стоїть припливно-витяжна вентиляція. Вартість отриманого тепла в 8 (!!!) разів дешевше, ніж від газового або твердопаливного котла, але в офісних приміщеннях існують нормативні показники повітрообміну, для забезпечення яких все одно потрібне встановлення системи примусової вентиляції.

Рис.2  Приклад реалізації теплового насоса повітря-повітря на об'єкті

Висновок насправді може бути тільки один — яка б система або принцип роботи не передбачалися на об'єкті, найбільшу ефективність забезпечує не тільки тип установки, а зв'язка архітектор (від проєктних рішень та матеріалів будівництва залежить дуже багато) — інженер ОВіК (експертиза інженера не просто критична, а КРИТИЧНА для будь-якої системи) — підрядник із встановлення (його руки та досвід можуть нівелювати всі досягнення попередніх учасників процесу). Їхня злагодженість роботи та коректність проєктної документації (в т.ч. закладених технічних рішень) у більшості випадків і є джерелом неоптимального функціонування всієї системи в цілому.

Читайте також Кліматичні системи в об’єктах комерційної нерухомості: найпоширеніші помилки