Рентабельність та привабливість комерційної нерухомості на прикладі ТРК «Солнечная Галерея» у Кривому Розі

02.03.2021   |  Блоги

Денис Корнута

директор Департаменту торговельних площ Arricano Real Estate Plc


У багатьох галузевих оглядах, присвячених трендам комерційної нерухомості, вказується на невизначеність та складність в оцінці регіональних ринків, особливо в сегменті ритейлу. Який статус на сьогодні, враховуючи посткарантинне відновлення економіки, падіння платоспроможності та труднощі роздрібних операторів в індустрії моди, електроніки, розваг та побутових послуг, товарів для дітей, для дому тощо. Пропоную на проєкті ТРК «Солнечная Галерея» у Кривому Розі подивитися на окремі аспекти діяльності торгового центру для В2В партнерів-орендарів та В2С відвідувачів.

Про статус ТРЦ в регіоні

Важливою в оцінці ефективності роботи ТРЦ є його географічна локація, зона охоплення, професійність, позиціонування для ключових цільових груп. ТРК «Солнечная Галерея» знаходиться у Кривому Розі — найбільшому з міст України, що не є обласним центром. За даними Всеукраїнського перепису населення, там проживає 619,3 тис. мешканців. Позиціонування торгово-розважального комплексу — комфортний соціальний простір міського значення, де ексклюзивно розташовані магазини провідних брендів. Серед таких fashion-операторів — Pimkie, A.Tan, LC Waikiki, New Yorker, Maha, Puma.

Розуміючи значення офлайн присутності у місті, як українські, так і міжнародні бренди зацікавлені створювати свої резиденції у професійному торгово-розважальному центрі в даному регіоні. До речі, ТРК «Солнечная Галерея» — один із  професійних шопінг-моллів у Кривому Розі, місті металургів та гірників, із високим потенціалом місцевого економічного розвитку.

Станом на 31 січня 2021 заповненість торговельних площ у ТРК «Солнечная Галерея» складає 100%. У листі очікування заявлені ще багато цікавих фешн-операторів. Тому ми регулярно переглядаємо tenant-mix, щоб розширити асортимент брендів та товарів у найактуальніших й найзатребуваніших споживацьких шопінг-категоріях.

Про сегментування цільових аудиторій ТРЦ

Офлайн-магазин у ТРЦ — це вільний доступ до усіх цільових груп, які відвідують торговий комплекс. Як із загального трафіку ТРЦ «забрати» покупців із торгової галереї до себе та вплинути на рішення здійснити покупку — це вже залежить від маркетингової програми кожного бренду.

Кривий Ріг — контрастне місто в плані аналізу груп за сегментами. Ми націлені на генерування платоспроможного трафіку, серед якого виділяємо пласт приватних підприємців — представників малого та середнього бізнесу, державних службовців, освітян, медиків, працівників індустрії мистецтва та розваг. У кожної з них — свої мотиви візиту та шопінгу в ТРЦ. І це глибинне питання, яке ми досліджуємо та формуємо відповідний tenant-mix, проводимо ротації та оновлюємо бренди в ТРЦ.

У четвертому кварталі 2020 в ТРК «Солнечная Галерея» було відкрито 5 нових фешн-магазинів, у тому числі стильний спецодяг для медиків TopLine, українські торгові марки Lesia, Stimma та Jasmine.

Соціальний простір та соціальна позиція ТРЦ

Одним із комунікаційних трендів, який викликає повагу та взаємність із аудиторією, є реалізація соціальних та доброчинних проєктів. У бренду «Солнечная Галерея» КСВ портфоліо об’єднане в меседж «Людяність — наш актив». Інклюзивні програми, допомога міській інфекційній лікарні, освітні кейси, патріотичне лазерне шоу про Кривий Ріг та гірників — все це посилює лояльність криворіжців, формує позитивне сприйняття як ТРЦ, так і брендів, які представлені у ТРК «Солнечная Галерея».

100% заповнення торгових площ у ТРЦ зовсім не означає, що можна відпочивати на лаврах. Навпаки, це вимагає більш складних, творчих та неординарних рішень в удосконаленні пулу орендарів, вивчення глибинних інсайтів та споживацьких патернів. А також аналізувати лист очікування, щоб порекомендувати орендарям влучні формати та локації для розвитку їхнього бренду у Кривому Розі.